Közel 12 000 látogató a Pannonia Reformata Múzeum falai között


Közel 12 000 látogató a Pannonia Reformata Múzeum falai között

Kiemelkedően jó évet zárt 2019-ben a Pannonia Reformata Múzeum, a dunántúli reformátusság kirakata

"Hálás vagyok a Pannonia Reformata Múzeumért, s azért, ami ott létrejött. Büszke vagyok, hogy ez a dunántúli reformátusság kirakata, református kulturális és közösségi hely, a szakrális térként és koncertteremként is jól működő Ótemplommal alkotva egységet." - fogalmazta meg főtiszteletű Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke évértékelőjében a Pannonia Reformata Múzeum kapcsán. 

A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek Fő utcai intézményét 2018 májusában avatták fel, 2019 volt az első esztendő, amikor már egész évben működött. Az egyik legfontosabb tapasztalat az volt, hogy van igény a közösségi alkalmakra, a lelki töltődésre, a beszélgetésekre, a koncertekre: azaz a minőségi kultúrára, a hitmélyítő lehetőségekre, valamint az Isten és ember közötti kapcsolat építésére, megerősítésére - mondta Halászné Kapcsándi Szilvia, a múzeum vezetője, aki már a statisztikai adatok ismeretében mondhatta, hogy jól sikerült a 2019-es év: - Több mint ötezren vettek részt programjainkon, a kiállításokat pedig 6280-an látták. A 2019-es évben múzeumunknak 11 731 látogatója volt, örülünk, hogy ennyien kiváncsiak voltak ránk. Az Ótemplom szakrális térként többek közt esküvőknek, a Pápai Református Teológiai Akadémia ünnepi istentiszteleteinek, a Dunántúli Nőszövetség jubileumi alkalmának,  a Magyarországi Egyházak Missziói Tanácsa missziói napjának, evangelizációknak volt otthona. 

Emellett koncerthelyszínként is jelesre vizsgázott az Ótemplom, hisz a művészek a remek akusztikát dicsérték, a közönség pedig az egyedülálló hangulatot, melyben még a zene is szívhez szólóbb. - Fellépett nálunk Rákász Gergely, egy olasz férfikórus, a Duka Jazz, a Bartók Béla Zeneiskola tanári kara, sőt 2020 is koncerttel indult, az izraeli Southern Wind kórus énekelt itt. Sikerült elindítanunk a Musica Pannonica Reformata komolyzenei bérletes sorozatot Pápa Város Önkormányzata támogatásával, amit ezúton is köszönünk. Bálint János fuvolaművész volt az első fellépő márciusban, aki elragadtatással szólt az Ótemplom akusztikájáról, hangulatáról, mint mondta, őt is megérintette ez az egyedülálló légkör, ami itt fogadta. Olaszországba már szinte hazajár, s ez az ízléses, különleges életérzést sugalló épületegyüttes Itáliára emlékeztette. Májusban Karasszon Eszter csellóművész, Varga Gábor klarinétművész és Németh-Vékes Erzsébet zongoraművész lépett fel, októberben Parola Csaba szerzői estjének lehettek részesei a zenebarátok, ez az alkalom vonzotta a legtöbb érdeklődőt, és a vendégelőadók, valamint a Séllyei István Kórus szolgálatával a legfelemelőbb pillanatokat élhettük át mindannyian. A koncertsorozat zárásaként Szabadi Vilmos hegedűművészt és Onczay Csaba csellóművészt kísérte Németh-Vékes Erzsébet. A világhírű művészek felejthetetlen perceket szereztek a közönségnek - mondta a múzeum vezetője.

A közösségépítő alkalmak sorában fontos szerepet játszottak a Kávéházi beszélgetések, melyeket Mátyus Aliz író, főszerkesztő és Baráth Julianna, a református gimnázium igazgatónője vezetett. Az országos rendezvényekhez kapcsolódva az Emlékhelyek Napján, a Múzeumok Éjszakáján és az Ars Sacra keretein belül is várták itt programok a vendégeket. A nyári táborok rendkívül népszerűek voltak, a visszajelzések alapján a gyerekek élvezték a tartalmas tematikát, a minőségi időtöltést, az inspiráló környezetet. A művészképző, az egyiptomi és a bibliai hét is jól sikerült. 

A 2020-as esztendőre is készek már a tervek, ezeket továbbra is minden korosztályhoz szólva állították össze. Természetesen folytatódik a Musica Pannonica Reformata hangversenysorozata. Érdi Tamás zongoraművész,  a Nemzeti Énekkar, Vörös Boglárka zeneszerző neve is ott szerepel a műsorban. S ami igazán nagy szenzáció, az Szabadi Vilmos mesterkurzusa augusztus 21-30 között. A hegedűművész külföldön már tartott több ilyen kurzust, de Magyarországon még soha. A képzés ideje alatt minden délután lesz matinékoncert, majd a hetet Szabadi Vilmos hangversenye zárja, az szerepel a bérletben. Emellett a múzeum egyik helyszíne lesz a pápai REND programjainak, de az időszaki kiállítótérbe is érkezik egy új tárlat, Miatyánk címmel. Az intézmény az Orgonák Éjszakájához is csatlakozni kíván. Júliusban lesznek a táborok, de számos egyéb kulturális rendezvény is várja majd a látogatókat, ahogy azt a Pannonia Reformata Múzeumban megszokhattuk már.

 

                                                                                                                                              Horváth Andrea

                                                                                                                                           gyűjteményi tudósító