Három lelkész - három dal


Három lelkész - három dal

Szívemhez szorítom címmel egy formabontó alkalomra várták az érdeklődőket a Pannonia Reformata Múzeumba

Három dal:  30Y: Ül és vár, Kispál és a Borz: Zár az égbolt, MMAMT: Türelem. És három lelkész: Szakács Gergely, Farkas Gergely és Bella Péter. És a három lelkész a három dal kapcsán elmondott sok jó és fontos gondolatot arról, hogy számukra mit jelentenek a dalok. Az ötlet Farkas Gergelyé volt, aki hangsúlyozta, hogy a közönség ne keressen direkt keresztény gondolatokat a szövegekben, másrészt persze a hívők nem tudnak nem Istenre gondolni egy-egy megszólító sor kapcsán - a dalokat tehát mindenki hallgatta, aztán magában továbbírta, s érdekes volt a beszélgetés során megismerni a különböző nézőpontokat.

A 30Y Farkas Gergely választása volt, aki személyesen is ismeri a frontembert, Beck Zolit. Mint mondta, számára nehéz a várakozás, s ennek kapcsán elmesélte a történetet Luther kutyájáról, Tökfejről, akiről a reformátor azt mondta, hogy bárcsak ő is úgy tudna imádkozni, ahogy a kutya néz az ételre, az ételt adó kézre: teljes átszellemültséggel, minden mást kizáró figyelemmel. Ülni és várni nehéz, de van gazdánk, aki gondot visel ránk.

A Kispál és a Borz dalát Szakács Gergely választotta, mely egyrészt tisztelgés József Attila emléke előtt, másrészt a cím reményt adó: ha rövidesen zár az égbolt, akkor még nyitva van, s van ott valaki. Szó esett arról, hogy minden életkorban másról szól a dal, jól jött szerelmi csalódásokkor, magányos estéken, de az elmúlásra is asszociálhat az ember. De a haragban levő erő, a szeretetkoldulás is előkerült, sőt az is, hogy vajon tényleg akkor kezdünk-e igazán élni, ha megkapjuk a halálos sebet?

MMAMT = Mindenkinek megvan a maga története, azaz Egyedi Péter, akit az Óriásból is ismerhet a közönség. A Türelem című dalt Bella Péter választotta. A zaklatottabb ritmus lüktetve érzékelteti a bezártságot és a frusztrációkat: legyünk türelmesek, de egyre fáradtabbak vagyunk, szétfesztítjük a szűk kereteket. Nem hagyni elhagyni magunkat, nehéz ez. De az Úr tágas térre állította lábunkat, kinyitotta a teret és az időt, és Istennel szétfeszíthetjük a kereteket.

A zenehallgatós-beszélgetős estnek a tervek szerint lesz folytatása.

Képgaléria

                                                                                                                                               Horváth Andrea

                                                                                                                                            gyűjteményi tudósító