Gyógyír a léleknek – orgonakoncert az Ótemplomban


Gyógyír a léleknek – orgonakoncert az Ótemplomban

Parola Csaba és Gönye Martin adott közös orgonakoncertet a reformáció előestéjén az Ótemplomban. Az ingyenes hangversenyen az egyházi dallamok, klasszikus darabok mellett a két művész saját szerzeményei is felcsendültek.

„Az emberek már ki vannak éhezve arra, hogy találkozzanak a kultúrával, találkozzanak a zenével, de legfőképp arra, hogy találkozzanak egymással. Épp ezért én nem hiszek abban, hogy a virtuális tér helyettesítheti a valódi közösséget” - mondta Köntös László főjegyző, gyűjteményi igazgató köszöntőjében. S az este valóban bizonyítéka volt ennek a gondolatnak.

 

A közös hangverseny ötlete Halászné Kapcsándi Szilviá múzeumvezetőé volt, a két egyházzenész pedig örömmel vállalta a koncertet. Az augusztusi Orgonák éjszakája elnevezésű országos programhoz kapcsolódtak volna, ám a vírushelyzet ezt lehetetlenné tette. Most pótolták az alkalmat, mely ingyenes volt, ám az előírások betartása érdekében a szervezők regisztrációhoz kötötték a részvételt. Járványhelyzeti telt ház volt, mely ugyan szellősebb az eddig megszokottnál, ám így lehetőség nyílt egy közösségi zenei élményre.

 

Gönye Martin hálásan mondott köszönetet a lehetőségért, számára a legfőbb cél mindig az, hogy eljuttassa a közönséghez a darabok mondanivalóját. A romantika zeneirodalma áll hozzá a legközelebb, a műsorba természetesen ebből a korszakból is válogatott, ám volt egy saját mű is, melyet az Ótemplom közönsége hallhatott először. Egy Mária-éneket dolgozott fel a Nagytemplom kántora, aki ennek kapcsán elmondta: aki mélyen megéli a hitét a jelenlegi nehéz helyzetben, az vigasztalásra találhat.

 

Gönye Martin most először orgonált az Ótemplomban, Parola Csaba viszont már több alkalommal fellépett itt. A közös koncertre saját műveiből is válogatott, 16. századi Luther-dallamok ás Tinódi Lantos Sebestyén egyik énekét is feldolgozta. Mint mondta, egy ilyen zenei program gyógyír a léleknek. Erre törekedtek a repertoár összeállításánál, hisz az volt a fő szempont, hogy méltó legyen az ünnephez, a reformáció napjához. 

 

Képgaléria 

 

 

                                                                                                                                                      Horváth Andrea                                                                                                                                                                gyűjteményi tudósító