Bach, Vivaldi és Rákász Gergely volt a vendég


Bach, Vivaldi és Rákász Gergely volt a vendég

Az Emlékhelyek napjának programját Rákász Gergely organaművész koncertje zárta az Ótemplomban.

Rákász Gergely szeret Pápán koncertezni, az Ótemplom pedig különösen a szívéhez nőtt. Tavaly lépett itt fel először, korábban játszott a Nagytemplomban, az evangélikus, majd a református templomban. A Pannonia Reformata Múzeum udvarán álló szakrális tér azért is lett a kedvence, mert a tökéletes akusztika mellett  itt szinte a nézők mellett játszik, olyan, mintha odahúzódna a közönség az orgonához és szinte együtt lélegeznek egy-egy darabnál.

A koncertorgonista Amerikában is élt és ott tapasztalta meg, hogy egy koncert lehet laza és kommunikatív is. Aztán hazatért és kiderült, hogy van erre igény Magyarországon is, főként úgy, ahogy ő csinálja. Néhány pikáns vagy épp romantikus részlet a zeneszerző életéből, érdekes adalék a mű keletkezésének körülményeiről, hangulatfestő bevezető - s mindezt kiegészítve vetítéssel is. Ez a jól bevált recept, melyre a koronát természetesen a zene és az előadásmód teszi fel.

Rákász Gergely Lords of the Organ-sorozata a hangszer legnagyobb zeneszerzőit és örökérvényű műveit mutatja be a közönségnek. Bach természetesen minden évben ott van az orgona lordjai közt, idén Vivaldi lett a társa. Bach egy otthonülő zseni volt, akinek minden, amit hallott, bekerült a vérkeringésébe, zenéjébe. Vivaldi cikázott Európában, mindig úton volt, de semmi nem ragadt rá, nem befolyásolták a különféle zenei ízlések. A koncert azt mutatta be, hogy a géniusz is fejlődhet, ha a megfelelő emberrel találkozik: Bach sokat hallgatta a népszerű olaszt és műveiben visszaköszön ez. 

A művész játszott Bach-művet abból a korból, amikor még nem ismerte az olasz zeneszerző munkásságát, valamint Vivalditól a Tél című tételt, aztán Vivaldi A-moll concertóját, melyet Bach dolgozott át orgonára. A repertoárban szerepelt Bach Olasz koncertje is. Johann Sebastian Bachra kétségtelenül a legmaradandóbb és legjellegzetesebb hatást Vivaldi gyakorolta, zenéje gömbölyűbb, érzelmesebb lett, mondta Rákász Gergely. S ha van tanulsága a koncertnek, akkor az az, hogy jó példaképet kell választanunk, aztán ha kiválasztottuk, akkor nem olyanná kell válnunk, mint ő, hanem nyomdokain haladva kell hallatnunk saját hangunkat.

Képgaléria

                                                                                                                                                             Horváth Andrea

                                                                                                                                                         gyűjteményi tudósító