„Minden forrásom belőled fakad” - Ars Sacra Fesztivál


„Minden forrásom belőled fakad” - Ars Sacra Fesztivál

Az Ars Sacra Fesztivál arra való, hogy az emberekben érzékenységet ébresszen az iránt, ami szent – mondta Köntös László gyűjteményi igazgató az országos rendezvény pápai alkalma kapcsán.

A Pannonia Reformata Múzeumban az országos szakrális programsorozat nyitónapján, szeptember 12-én vártuk az érdeklődőket, ekkor ingyenesen volt látogatható az Ótemplom és a Hajlék az örökkévalóságban című kiállítás.

 

Az Ars Sacra Fesztivál programjaival a szervezők a művészet nyelvén szeretnék lelki befelé fordulásra késztetni az embereket, megérinteni a lelküket, és bemutatni azokat az európai értékeket, amelyek a szakralitásból táplálkoznak. Ehhez kapcsolódva Köntös László hozzátette: - A művészetben mindig van valami transzcendens. S épp ilyen, amikor templomba lépünk: elfog bennünket egy megfoghatatlan érzés, ami abból fakad, hogy a profánból, a hétköznapiból átlépünk valami rendkívülibe. Amikor belépünk egy templomba, akkor magunk mögött hagyjuk a profanitást, megérint minket az, ami szent.

 

Az idei fesztivál vezérgondolata a „Minden forrásom belőled fakad”. Vannak gondolatok, amiket a művészet fogalmaz meg, de ahova nyúl, az több, mint emberi. Isten a forrás, amibe merítkezhetünk, amihez mindig visszatalálhatunk. Ehhez azonban kicsit le kell állnunk, ki kell lépnünk a hétköznapokból, s ha vágyunk rá, elérhetjük a forrást.

 

A Pannonia Reformata Múzeum nem csupán az Ars Sacra Fesztiválhoz, de a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozatához is csatlakozott. Így most ezen a hétvégén is ingyenesen látogatható a hitvalló kiállítás és az Ótemplom. A program keretében szeptember 19-én, szombaton 16 órakor Mezei László, Pápa város főépítésze tart előadást Épített örökségünk címmel a múzeum udvarán.

 

 

                                                                                                                              Horváth Andrea

                                                                                                                          gyűjteményi tudósító