„Legyetek mindnyájan egy!” - Ars Sacra Fesztivál a Pannonia Reformata Múzeumban


„Legyetek mindnyájan egy!” - Ars Sacra Fesztivál a Pannonia Reformata Múzeumban

Koncert, előadás, tárlatok - Ars Sacra az egység jegyében

 

13. alkalommal szervezik meg Magyarországon a szakrális művészetek hetét, az Ars Sacra Fesztivált. Ennek nyitánya egyben a Nyitott Templomok Napja is, így volt ez idén is, szeptember 14-én. Pápán a Nyitott Templomok Napján díjtalan belépővel, interaktív előadással és koncerttel várták az érdeklődőket a Pannonia Reformata Múzeumban. A református Ótemplom és a „Hajlék az örökkévalóságban” című kiállítás, valamint Zoltai Bea „Hiány és jelenlét – A pápai zsinagóga" című kiállítása is díjtalanul volt látogatható.

- A Bibliát olvasva rájöttem, hogy botanikus szemmel is nagyon sok érdekességet rejt – mondta Fráter Erzsébet a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert kurátora. Fráter Erzsébet a győri református gyülekezetben nevelkedett, ott is konfirmált. Egyik gyermeke a pápai Refiben érettségizett. Hitvalló emberként fontos feladatának tekinti, hogy a Szentírásban szereplő növényekről, s ezeken keresztül Jézus koráról átfogó képet adjon az érdeklődőknek. Elmondta többek közt, hogy a Bibliában a búza és az árpa a leggyakrabban említett növény, hozzávéve az ezekből készült kenyeret közel 650 előfordulást találhatunk a Szentírásban. Második helyen áll a szőlő és a belőle készült bor, harmadik helyen pedig az olajfa és az olaj.

Az előadásban szó esett a fákról is, ezek közül kiemelten a cédrusról. Ez nem őshonos a Szentföldön, de ez volt az ókor legfontosabb fája az építkezésben és a hajóépítésben is. Azt gondolhatnánk, hogy akkor megvan a válasz arra, hogy miből készült Noé bárkája. Ez azonban tévedés, mondta a botanikus, hisz Noé bárkája a Biblia szerint gófer fából készült. Többféle értelmezés is született, hogy milyen ez a fa, de a legelfogadottabb nézet szerint a szó arámi nyelven szurkot jelent, tehát annyit tudunk, hogy Noé bárkája szurokkal bevont faépítmény volt. Számos ehhez hasonló érdekességre fény derült Fráter Erzsébet előadásában, melyhez kóstoló is tartozott, a Biblia növényei közül a fügét és a datolyát is megízlelhették a jelenlevők.

Az előadást követően zenei élményt is kínált a múzeum, fellépett Nyilas Édua és Vivianne Caragea. Nyilas Édua a pápai református gyülekezetben konfirmált, s bár ma már Svájcban tanul, ha hazajön, részt vesz az istentiszteleteken. Nagyon szeretett volna koncertezni az Ótemplomban, s most csoporttársával közösen teljesült az álma. A hangversenyen felcsendültek többek közt Berlioz, Piazzola, Bartók Béla művei is, fiatalos lendülettel és feldolgozással. Édua elmondta, hogy a Berni Művészeti Főiskola alapképzésén végzős fuvolista. Szeretné folytatni tanulmányait, azt még nem döntötte le, hogy hol, de számára fontos, hogy minél több képzéssel, módszerrel megismerkedjen. Az Ars Sacra-koncert után utazik vissza Svájcba, hogy megkezdje a tanévet, mely nem lesz könnyű, de Édua szereti a kihívásokat.

Az Ars Sacra Fesztivál idei útmutató igéje János evangéliumából a „Legyetek mindnyájan egy!”, Jézus egyik imája, melyben a tanítványok egységéért fohászkodik, hogy az Istennel való egység a tanítványok közt is egységet teremtsen, mondta Köntös László főjegyző, gyűjteményi igazgató, majd hozzátette, hogy ez az ima ma a keresztyének és minden ember egységéért hangzik el.

  • Természetesen érheti vád a protestánsokat a bomlasztásért, az egység tönkretételéért, a reformáció azonban kezdetben katolikus megújulási mozgalom volt, nem volt szó új egyházról. Sajnálatos módon a különféle értelmezések önállóvá váltak és létrejöttek új felekezetek. Azonban az egység mindig élt, s mára az éles felekezetei szembenállások is megszűntek. S bár léteznek különböző egyházak, mégis keresik az együtt munkálkodás, az összetartozás, a közösségteremtés útjait. Ilyen eszköz például az Ars Sacra Fesztivál is. Sajnos el kell mondani azt is, hogy megnőtt viszont az a szakadék, ami a keresztény és a szekuláris világ közt fennáll, s ez néha mélyebbnek tűnik, mint korábban a felekezetek közti ellentét. Épp ezért fontos Jézus imája az egységért. Azonban meggyőződésem, hogy csak azok az emberek tudnak egységben élni egymással, akik előzőleg egységbe, összhangba kerültek az Úristennel. Az egység nem emberi erőfeszítés eredménye, hanem az Úr áldása – mondta Köntös László.

                                                                                                                                                       Horváth Andrea

                                                                                                                                                    gyűjteményi tudósító

 

Képgaléria