Sabbath Salom, Southern Wind!


Sabbath Salom, Southern Wind!

"Életünk egyik legjobb koncertje volt!" - így nyilatkozott az eilati kórus, a Southern Wind egyik alapítója, Benny Gamlieli a péntek esti fellépés után. A fantasztikus pápai közönség, a vendéglátók kedvessége, az Ótemplom egyedülálló hangulata is hozzájárult ahhoz, hogy a telt házas rendezvényen nemcsak a hallgatóság, de a kórus is remekül érezte magát.

Az Ótemplomban adott koncertet az eilati Southern Wind, azaz a Déli Szél nevet viselő kórus. Ez volt az idei első koncert a Pannonia Reformata Múzeumban, s ha ilyen jó lesz a folytatás is, akkor nem lehet ok a panaszra, hisz zsúfolásig megtelt a tér, s a közönség vastapssal köszönte meg a kiváló hangulatú fellépést. Az Izraelből érkezett csoport tagjai nem hivatásos énekesek, hanem orvosok, jogászok, tanárok, vagy épp idegenvezetők, hobbijuk a kórus, igazi örömzene volt, amivel megajándékozták a pápai közönséget.

Köntös László házigazda, gyűjteményi igazgató köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta, hogy nagy öröm és megtiszteltetés, hogy az Ótemplom otthont adhat a koncertnek, mivel nyitott intézményként szeretnének jelen lenni a város és a térség kulturális életében. - Nem titkolt célunk a keresztyén kultúra őrzése és védelme, ezt közvetíti itt minden. Azt az üzenetet adjuk tovább, hogy keresztyén Magyarország és keresztyén Európa nélkül nincs jövő. Számomra különösen nagy jelentőséggel bír az, hogy izraeli kórust láthatunk vendégül a keresztyén, református templomban. Ez számomra szimbolikus, hisz zsidóság nélkül nincs kereszténység. Ennek az alkalomnak lehet egy olyan üzenete is, hogy zsidó-keresztény kultúránk párbeszéd útján őrizhető meg, s ez a koncert is a párbeszéd része - hangsúlyozta Köntös László.

Dr. Áldozó Tamás polgármester arról szólt köszöntőjében, hogy Pápa miként került kapcsolatba Eilattal. Kampenben, a közös testvérvárosban találkozott a két település polgármestere, ahol a beszélgetésekből jó barátság és kölcsönös meghívás született. - Amikor először járt az eilati delegáció nálunk, megragadta őket városunk hangulata, az itt található zsidó kulturális örökség. Nagy öröm számunkra, hogy Meir Yitzhak Halev polgármester úr már negyedik alkalommal fogadta el meghívásunkat, s reméljük, hogy sokszor köszönhetjük még itt. Azon munkálkodunk most, hogy az eilati kórus koncertje az első lépés legyen abba az irányba, hogy a két város lakosai megismerjék egymást, egymás városát, s kapcsolatokban, élményekben gazdag együttműködést alakítsunk ki - mondta dr. Áldozó Tamás.

A Southern Wind névnek története van, mesélte Benny Gamlieli, a kórus egyik alapító tagja. - Eilat a sivatagban található, a Vörös tenger mellett. Egy csendes, szélmentes város, a tenger is rendkívül nyugodt. Azonban évente egy-két napon megélénkül a déli szél, s ilyenkor minden megváltozik a városban, mások lesznek a színek, megváltozik a tenger. Azért választottuk ezt a nevet, mert mi is szeretnénk koncertjeinkkel új színt vinni a hétköznapokba - mondta Benny Gamlieli. A kórus 38 esztendővel ezelőtt jött létre, lelkes amatőrökből, ma már több mint húsz tagot számlál a csoport. Olyanok, mint egy nagy, vidám és összetartó család.

 Yoram Zadok karnagy elmondta, a repertoárt úgy válogatták, hogy legyenek ismert dalok is, például Queentől, Beatlestől, de természetesen szerették volna megmutatni saját zeneszerzőik műveit is. Egy dal erejéig még Eilat polgármestere is beállt a kórusba, hisz ő is ott volt az alapítók közt, csak most már elfoglaltsága nem teszi lehetővé, hogy részt vegyen a próbákon. Az egyes dalokról Benny Gamlieli mondott rövid ismertetőt, szavait Horváth Dorina tolmácsolta.

Az eilati vendégek elmondták, várják a pápaiakat Izraelbe, hisz szeretnék viszonozni azt a szíveslátást és kedvességet, ami városunkban mindig fogadja őket.

Képgaléria

                                                                                                                                         Horváth Andrea

                                                                                                                                     gyűjteményi tudósító