Koncertben nincs hiány


Koncertben nincs hiány

Bár a Musica Pannonica Reformata hangversenysorozat bérleteit visszaváltják a múzeumban, a zenekedvelőket számos hangverseny várja az Ótemplomban.

A Pannonia Reformata Múzeum tavaly indította útjára Musica Pannonica Reformata elnevezésű hangversenysorozatát. A négy alkalomból álló klasszikus zenei bérlet jó fogadtatásra lelt, a hazai komolyzenei élet kiválóságai léptek fel és megmutatkoztak a helyi művészek is, akik hatalmas sikert arattak. Épp ezért nem volt kétséges a folytatás, de a koronavírus-járvány felülírta a terveket.

A bérletben idén márciusban lett volna az első koncert, Érdi Tamás zongoraművész estje. A következő alkalmat augusztusra időzítették a szervezők, de Szabadi Vilmos mesterkurzusára külföldről is jelentkeztek, s a kockázatok mérlegelése után a világhírű hegedűművész is úgy gondolta, hogy jövőre tartja meg ezt a kurzust. A Nemzeti Énekkar szeptember 26-i fellépése még függőben van, de Vörös Boglárka novemberi szerzői estjét biztosan nem tudják megtartani. A kényszerű, de megfontolt döntések következtében a már eladott bérletek visszaválthatók a Pannonia Reformata Múzeum pénztárában.

De az, hogy nincs bérlet, nem jelenti azt, hogy nincsenek koncertek az Ótemplomban. Legközelebb az Orgonák éjszakája elnevezésű országos programhoz csatlakozik a múzeum Gönye Martin katolikus kántor javaslatára, így augusztus 8-án 20.30-21.30-ig Parola Csaba és Gönye Martin orgonajátékában gyönyörködhetnek az érdeklődők, de lesznek szólóénekesek is az alkalmon. Ez a rendezvény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várnak. Akár a templomtérben, akár a hangulatos, mediterrán teraszon üldögélve is tartalmas kikapcsolódást ígér a rendezvény.

Augusztus 29-én 19 órakor nyáresti St. Martin koncert lesz az Ótemplomban, erre már válthatók jegyek. December 10-én pedig Rákász Gergely virtuóz játékát lesz alkalma meghallgatni a pápai közönségnek. Halászné Kapcsándi Szilvia elmondta, hogy a nehézségek és korlátozások ellenére is igyekeznek színvonalas hangversenyeket kínálni az érdeklődőknek, s reméli, hogy a jövő évi Musica Pannonica Reformata bérlet alkalmait már meg tudják tartani, a koncerteket mindenesetre már szervezik.

 

                                                                                                                                             Horváth Andrea

                                                                                                                                         gyűjteményi tudósító