Hulladékból kincset

A Pannonia Reformata Múzeum idén három nyári táborba invitálta a gyerekeket. A létszám hamar betelt, sokan visszatérő résztvevők és nagy örömmel vesznek részt a programokon. A nyitóturnus kézműves foglalkozást kínált a gyerekeknek, az újrahasznosítás jegyében.

Boros Zita művésztanár vezetésével dolgoztak a gyerekek. A tábor már csak azért is különleges volt, mert előzetes feladatot is kaptak a résztvevők: gyűjteni kellett műanyag palackokat, papírt, kartont és ruhát, tehát csupa olyan dolgot, ami használat után a szemétben kötne ki. Aztán az öt nap során remek dolgok születtek ezekből az anyagokból. A palackok például szélharangként és ékszerként hasznosultak újra; az újságpapírból először papírvessző készült, abból pedig kosár; a ruhákat csíkokra szabták, s abból lettek fonatok, ékszerek; a kartonból egy gyönyörű életfa született és persze a nagy siker, a társasjáték.

Szabó Etelka, Kulcsár Lia és Németh Virág elmondták, hogy ők már nem először jelentkeztek a táborba, egyrészt szeretnek kézműveskedni, alkotni, másrészt itt mindig különleges dolgokat készítenek. Az egyik kedvenc az ékszerkészítés volt, a másik a társasjáték, a malom vagy az amőba. A gyerekek kartonpapírra megfestették a játék alapját, kijelölve a malom vagy az amőba pontjait. Volt aki pókhálós, katicás, dzsungeles vagy épp tengeri háttérrel alakították ki a látványos társasokat, a műanyag kupakok pedig bábukként hasznosultak.

Füstös Gáborné múzeumi munkatárs vezetésével a Hajlék az örökkévalóságban című tárlatot is megnézték a táborozók, s külön figyeltek az életfa-motívumra a Bibliában, majd ők is elkészítették ezt a fát: kartondobozok adták a törzsét, ezt barnára festették, kerültek rá ágak, és az állatok sem hiányoznak az összképből. A gyerekek fantáziája, szíve, lelke és az keze tényleg egyedülálló életfát hozott létre.

A tábor utolsó délutánján közös alkotásra hívták a szülőket, akik gyerekeikkel együtt karkötőket készítettek makramétechnikával. Németh-Vékes Erzsébet és lánya, Luca is nagyon élvezte a közös munkát, s így bepillantást nyerhettek a felnőttek is a tábor hangulatába, az alkotás örömébe.

Képgaléria

 

                                                                                                                                        Horváth Andrea
gyűjteményi tudósító


 

A Pannonia Reformata Múzeum 2020. évi nyári táborai Magyarország Kormányának köszönhetően az EGYH-TAB-20-p-0018 támogatás keretében valósult meg.

                     keszult_magyarorszag_korm_tamogatasaval_2020