Ars Sacra 2019 Nyitott Templomok Napja


Ars Sacra 2019 Nyitott Templomok Napja

A fesztivál az Ars Sacra Alapítvány által szervezett, minden év szeptember harmadik hétvégéjétől kilenc napon át tartó ingyenes rendezvénysorozat, amely a Kulturális Örökség Napjaihoz is kapcsolódik.

Célja a különböző művészeti ágakon belül felszínre hozni és népszerűsíteni a szakralitást, felmutatni a zsidó-keresztény kultúrában rejlő remény jeleit, rávilágítani a Szépre, Jóra, Igazra, a művészet minden ágának bevonásával.

A szervezők arra hívják a történelmi egyházak képviselőit, hogy nyissák meg templomaik kapuit, és színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket. Mutassák be a hit szemével a templom építészeti, művészeti értékeit, azok mai üzenetét. Ingyenes előadásokkal, beszélgetésekkel, gyerekprogramokkal, kiállításokkal, koncertekkel hívják fel a figyelmet az örök értékekre. Idén múzeumunk újra csatlakozik a Nyitott Templomok Napja című rendezvényhez, ami szeptember 14-én kerül megrendezésre.

A rendezvény idei mottója: „Legyetek mindnyájan egy" (Jn 17,21)

A Nyitott Templomok Napján díjtalan belépővel, interaktív előadással és koncerttel várjuk az érdeklődőket. A református ótemplom és a „Hajlék az örökkévalóságban” című kiállítás valamint Zoltai Bea „Hiány és jelenlét – A pápai zsinagóga" című festménykiállítása 10 órától 18 óráig díjtalanul látogatható.

15 órától a „A Libánón cédrusfájától az izsópig” – A Biblia növényei című előadást hallgathatják meg az érdeklődők Fráter Erzsébet előadásában. 

Mi a mirhás bor? Fává nő-e a mustármag? Miből készült Noé bárkája? Ilyen izgalmas kérdésekre is keressük a választ a Biblia növényeiről szóló előadásunkban. A Szentírás növényeinek egy része közkedvelt kultúrnövény, más része azonban nálunk kevésbé ismert, noha sokszor fontos szimbolikus jelentést hordoznak. Ezek megismerése segít minket, hogy jobban megértsük Isten nekünk szóló üzenetét. Az előadó Fráter Erzsébet biológus, a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert kurátora többször járt a Szentföldön. Vetített képes előadása azonban nem egy szokásos úti beszámoló, hanem kézbe vehető, érdekes és ízletes növényekkel illusztrált előadás. 

17 órától fuvolakoncertet hallgathatnak meg az érdeklődők. A koncerten felcsendülnek: Hector Berlioz, Wilhelm Friedemann Bach, Nicole Chamberlain, Bartók Béla, Ástor Piazzolla, Ian Clarke művei. Fuvolán játszik: Nyilas Édua, Vivianne Caragea, zongorán kísér: Buti Zsanett.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk! (Pápa, Fő u. 6-8.)

 


  

as_2019_plakat_bianco_A3_page-0001

 

 

Fuvolakoncert_plakát_2019    BIBLIA NÖVÉNYEI_plakát_page-0001