P*R Szemezgető – 3. Hogy kerül a húsvéti tojás a keresztények asztalára?


P*R Szemezgető – 3. Hogy kerül a húsvéti tojás a keresztények asztalára?

Kedves Gyerekek! P*R Szemezgető sorozatunk harmadik részében a húsvéti tojások keresztyén üzenetéről lesz szó.

 

Húsvét közeledtével Géniusszal felelevenítjük a nagyheti eseményeket: Jézus virágvasárnapi diadalmas bevonulását Jeruzsálembe, a nagycsütörtöki utolsó vacsorát, a nagypénteki szenvedését és kereszthalálát, s végül a húsvéti örömhírt, azaz Jézus Krisztus feltámadását. Eközben néhány szép felvételen keresztül bepillantást nyerhettek kiállításunk húsvéti ünnepkört bemutató részébe.

Húsvétról mindannyiunknak eszébe jutnak a különféle népszokások, pl. a húsvéti hímes tojás készítése. De vajon mit üzennek nekünk ezek a szép, díszes tojások? Hogy kerülnek a keresztyének asztalára? Többek között ezekről a kérdésekről is beszél nektek Zsuzsa néni. Szó lesz a tojások szimbolikus jelentéséről, Isten minket átölelő szeretetéről, valamint a keresztyén motívumos húsvéti tojásokról.

Bakó Ildikó tojásfestő népi iparművész vezetésével pedig több tojásfestési technikát is megismerhettek. Ildikó néni bemutat néhány húsvéti népszokást és hagyományt is. Nem marad el a kézművesség sem. Készíthettek levélrátétes tojást, vagy akár írott tojást is.

Reméljük, ti is kedvet kaptok a keresztyén motívumokkal díszített húsvéti tojások készítéséhez az idei húsvéton.

Áldott húsvéti készülődést és áldott húsvéti ünnepeket kívánunk mindenkinek!