Képgalériák


A Kávéházi beszélgetések évadzáró alkalmának Ferenczi Alpár a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziumának igazgatóhelyettese és Kondics Gergely a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziumának tagozatvezető néptánctanára volt a vendége.

Tovább
Kávéházi beszélgetés Ferenczi Alpárral és Kondics Gergellyel

Dr. Kőrös Endrére, gimnáziumi tanárra, a Református Nőnevelő Intézet igazgatójára, a Jókai Kör főtitkárára, a holokauszt áldozatára emlékeztek az Ótemplomban munkásságának tisztelői, a református gimnázium tanárai és diákjai, a Jókai Kör tagjai.

Tovább
 Dr. Kőrös Endrére emlékeztünk

A bor és az irodalom gyakran jár kart karba öltve. A finom nedű segít a múzsáknak, s jólesik néhány korty olvasgatás közben is. A kulturált borfogyasztás ma már egyre szélesebb körben hódít, nem a mennyiségre, hanem a minőségre helyezve a hangsúlyt. A Pannonia Reformata Kávézó és Vinotéka ennél is tovább ment, összekapcsolta a bort és a kultúrát. Csukárdi Sándor volt az ötletgazda, Születni a facebookon című kötetéből választott négy novellát és azokhoz társult négyféle bor.

Tovább
Kortyok és szavak – irodalmi borozgató

A Pápai Református Édenkert Óvoda gyermekei múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt a Pannonia Reformata Múzeumban.

Tovább
Múzeumpedagógiai foglalkozás ovisoknak

Az Emlékhelyek Napjának programját Rákász Gergely orgonaművész koncertje zárta az Ótemplomban.

Tovább
Rákász Gergely koncert 2019

Május második szombatja az Emlékhelyek Napja. A Nemzeti Örökség Intézete tevékenységének fontos eleme nemzeti és történelmi emlékhelyeink népszerűsítése. Mostantól a Pápai Református Kollégium és az Ótemplom is ott van a történelmi emlékhelyek sorában. Az ezt jelképező sztélét az Emlékhelyek Napján avatták fel a Pannonia Reformata Múzeum bejárata előtt.

Tovább
Történelmi Emlékhelyek Napja 2019

„Hajlék az örökkévalóságban" Istentisztelet és Úrvacsora az Ótemplomban a Kárpát-medencei Protestáns Teológus Találkozó keretében.

Tovább
Istentisztelet és Úrvacsora az Ótemplomban

A kolozsvári Flauto Dolce Együttes adott koncertet a Pannonia Reformata Múzeum udvarán álló Ótemplomban. A hangverseny a Kárpát-medencei Protestáns Teológus Találkozó programsorozatának zenei alkalmaként várta az érdeklődőket.

Tovább
Elődeink zenéje az Ótemplomban

Müller Anita és testvére, Robotkáné Horváth Tünde voltak a Kávéházi beszélgetések áprilisi alkalmának vendégei. Anita a Pápai Református Kollégium Tánc-Lánc Alapfokú Művészeti Iskolájának igazgatója, Tünde pedig az igazgatóhelyettes. Mátyus Aliz sorozatszerkesztő beszélgetett velük a Pannonia Reformata Múzeum fogadóterében tartott alkalmon.

Tovább
„Isten minket erre hívott el...

Különleges helyszín esküvőhöz és fotózáshoz.

Tovább
Esküvő az Ótemplomban

Zoltai Bea festőművész kiállításának megnyitója a Pannonia Reformata Múzeumban.

Tovább
Hiány és jelenlét – a pápai zsinagóga

Megvásárolhatók a Fő utca 8. szám alatt.

Tovább
PR múzeumi bolt ajándékötletei

Balczó András olimpiai és világbajnok öttusázó, a Nemzet Sportolója volt a Férfiak napjának vendége a Pannonia Reformata Múzeumban.

Tovább
Balczó András volt a vendég

Miért panaszkodunk? Miért nem cselekszünk, ha baj van? S miért csak a rosszat látjuk? Többek közt ezekre a kérdésekre keresték a választ a Szólj be a papnak! sorozat résztvevői.

Tovább
 Miért panaszkodunk? - A Szólj be a papnak újabb fóruma a Pannonia Reformata Múzeumban

A Pannonia Reformata Múzeum volt a pápai Gasztroangyal-forgatás első helyszíne.

Tovább
Borbás Marcsi a Pannonia Reformata Múzeumban

Négy alkalomból álló komolyzenei hangversenysorozatot indított útjára a Pannonia Reformata Múzeum, a Musica Pannonica Reformata-t. Az első alkalmom fellépői Bálint János fuvolaművész és Németh-Vékes Erzsébet zongoraművész votak.

Tovább
Musica Pannonica Reformata

Az erdélyi Holtmarosról érkezett csoport Pápára, a gyermekotthon lakói és kísérőik a Pannonia Reformata Múzeumba is ellátogattak.

Tovább
Holtmarosi vendégek a Pannonia Reformata Múzeumban

Március 15-én kifejezetten fiatalok számára szerveztek programot a Pannonia Reformata Múzeumban; játékos verselésre invitálták a középiskolás korosztályt.

Tovább
játékbanFORRaDALOM

A Kávéházi beszélgetések márciusi alkalmának vendége Mayerné Pátkai Tünde, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma igazgatóhelyettese és Vadász Márta, az iskola vezető vallástanára volt. A Refi két ismert tanárával Mátyus Aliz, a sorozat szerkesztője beszélgetett.

Tovább
A szeretet a legjobb befektetés – Kávéházi beszélgetések

A Pápai Református Egyházközség böjti hitmélyítő alkalmakat szervezett. Az első alkalom március 4-én volt, melyen Hajdú Zoltán Levente, a Szóládi Református Egyházközség lelkipásztora szolgált.

Tovább
Öröm, hol vagy? – böjti hitmélyítő alkalom az Ótemplomban

Kávékülönlegességek, forró italok, jeges üdítők, szendvicsek, helyben sütött péksütemények, pizzák, jégkrém és széles borkínálat.

Tovább
A Pannonia Reformata Kávézó és Vinotéka kínálata

Lelkipásztor és igazgató, hitoktató és szaktanácsadó – Baráth Julianna volt a Kávéházi beszélgetések februári összejövetelének vendége. A Pannonia Reformata Múzeum fogadóterében ezúttal is Mátyus Aliz sorozatszerkesztő kérdezett. Ezúttal hitről, feladatokról, elhívásról, döntésekről.

Tovább
Kávéházi beszélgetések 5. alkalom

Váli Mari Hathalmi emlékek - könyvbemutató a református könyvtárban.

Tovább
Váli Mari Hathalmi emlékek könyvbemutató

Kávéházi beszélgetéssorozatunk negyedik alkalmának vendégei Hudi József a Pápai Református Gyűjtemények levéltárvezetője és Mezei Zsolt könyvtárvezetők voltak. Jó hangulatú, tartalmas beszélgetésnek lehettek részesei mindazok, akik megtiszteltek bennünket jelenlétükkel.

Tovább
Kávéházi beszélgetések 4. alkalom

Karácsony előtti kibocsátó istentiszteletét Ótemplomunk falai között tartotta a református gimnázium. Az ünnepi alkalmon Köntös László főjegyző hirdette az igét.

Tovább
Kibocsátó istentisztelet az Ótemplomban

Téli képek

2018-12-23

A Pannonia Reformata Múzeum fehérbe öltözve.

Tovább
Téli képek

Kedd este egy igazán tartalmas könyvbemutatónak lehettek részesei mindazok, akik megtiszteltek bennünket jelenlétükkel. A Kálvin kiadó gondozásában megjelent Marilynne Robinson A gondolkodás szabadsága című könyvet Barta Zsolt teológiai tanár valamint Köntös László egyházkerületi főjegyző mutatta be. Szemelvényeket olvasott Halász Brigitta, és énekelt a pápai Séllyei István kórus.

Tovább
Marilynne Robinson A gondolkodás szabadsága könyvbemutató

Öröm és hála tölti el a szívünket, hogy mi adhattunk otthont az Adventi kórustalálkozónak. Szereplők és nézők, közel 320-an együtt élhették át az adventi várakozás meghitt melegségét! Soli Deo gloria!

Tovább
Adventi kórustalálkozó

Adventi családi hétvégénk első napján délután nagyon bensőséges, szeretetteljes alkalom részesei lehettek azok, akik megtiszteltek bennünket jelenlétükkel. A református gimnázium Betlehemes műsora, valamint az Édenkert Református Óvoda karácsonyi műsora meghitt hangulatot varázsolt elénk. Jó volt közösen ilyen módon is készülni az Úr Jézus eljövetelére. Köszönjük.

Tovább
Karácsonyi műsor és betlehemezés

Lepje meg szeretteit Karácsonyra a múzeumi boltunkban kapható ajándéktárgyakkal és könyvekkel!

Tovább
Ajándékok Karácsonyra

Tágranyílt, élénk tekintetek, nyílt, ártatlan arcocskák jellemezték az Édenkert Református Óvoda közép- és nagycsoportos óvodásait, akik a mai napon múzeumunkba látogattak. Advent, a karácsonyvárás idején a téma a vezetés volt. Ahogy a napkeleti bölcseket, úgy bennünket is vezessen Jézushoz a betlehemi csillag. A múzeum kiállítási anyagán keresztül jártuk körbe a témát, majd kézműves foglalkozás keretében elkészítettük a betlehemi csillagot, amit a gyerekek magukkal vihettek. Hangulatos, karácsonyi díszbe öltözött udvarunkban lehetőség nyílt egy-két fotó készítésére is.

Tovább
„Betlehemi csillag vezet bennünket”

Kávéházi beszélgetéssorozatunk harmadik alkalmának vendégei S. Lackovits Emőke néprajzkutató és Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető voltak. Jó hangulatú, tartalmas beszélgetésnek lehettek részesei mindazok, akik megtiszteltek bennünket jelenlétükkel.

Tovább
Kávéházi beszélgetések 3. alkalom

Sok érdeklődőt vonzott új időszaki kiállításunk megnyitója. A zsúfolásig megtelt termekben igazi ünnepi alkalomnak lehettek tanúi, akik megtiszteltek bennünket jelenlétükkel. A Pápai Református Kollégium Szakgimnáziumának festő és grafika szakos diákjainak és tanárainak kiállítását S. Lackovits Emőke néprajzkutató nyitotta meg.

Tovább
Adventus Domini – az Úr érkezése – lélekemelő kiállításmegnyitó

Csendesnap

2018-10-31

A reformáció 501. évfordulóján mi így ünnepeltünk, közösen a Pápai Református Teológiai Akadémia tanáraival és hallgatóival. Soli Deo gloria!

Tovább
Csendesnap

Különleges jubileumi koncertnek adott otthont a Pannonia Reformata Múzeum. Fodor Bernadett tíz éve debütált operaszínpadon, Indiában, Mumbai-ban a National Center for the the Performing Arts színpadán SUZUKI szerepében Puccini Pillangókisasszonyában. Három kiváló zenésztársa volt a vendége, Eisenbeck Ágota, Seho Chang bariton és Bonyhádi István zongoraművész. A fotókat Polgár Szilárd készítette.

Tovább
Fodor Bernadett koncert

Református gyülekezetek találkozása az Ótemplomban. Császári, dégi, péri, balatonkenesei és felsőőri gyülekezetek látogatása képekben. Soli Deo gloria!

Tovább
Élő templom-múzeum

Kellemes hangulatban telt kávéházi beszélgetés-sorozatunk második alkalma. Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője, gyűjteményi igazgató volt a vendégünk. Köszönjük minden kedves érdeklődőnek, hogy jelenlétével megtisztelte alkalmunkat.

Tovább
Kávéházi beszélgetések 2. alkalom

Égizene

2018-09-26

Németh-Vékes Erzsébet zongoraművész és Szabadi Vilmos Liszt Ferenc- és Bartók-Pásztory-díjas hegedűművész adott kamarahangversenyt szeptember 22-én, szombaton 18 órakor a Pannonia Reformata Múzeumban. A zeneszerető közönség Beethoven, Fauré, Debussy és Ravel műveit hallgathatta meg.

Tovább
Égizene

Ars Sacra Fesztivál képekben... ezért érdemes volt! Minden látogatónknak köszönjük, hogy ellátogatott hozzánk és velünk töltötte ezt a rendhagyó napot!

Tovább
Ars Sacra – Nyitott Templomok Napja

Kellemes hangulatban telt sorozatunk első alkalma. Első vendégünk Steinbach József püspök volt, akivel Mátyus Aliz szociológus, a sorozat szervezője beszélgetett. Az alkalomsorozatot megnyitotta Köntös László igazgató, köszöntőt mondott Áldozó Tamás polgármester. Köszönjük minden kedves érdeklődönek, hogy jelenlétével megtisztelte alkalmunkat.

Tovább
Kávéházi beszélgetések

A Pápai Református Teológiai Akadémia 2018. szeptember 2-án (vasárnap), 14 órától tartotta tanévnyitó ünnepi közgyűlését, a pápai református Ótemplomban (Pápa, Fő u. 6.). Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke hirdette az Igét. Előadást tartott: Balla Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora.

Tovább
A Pápai Református Teológiai Akadémia tanévnyitója

Múzeumunk első nyári tábora július 16-20. között került megrendezésre. Tartalmas hetet tudhatunk magunk mögött: elkészített tárgyaink önmagukért beszélnek. Köszönjük a résztvevő gyermekek és szüleik megtisztelő bizalmát. Jövőre találkozunk!

Tovább
Művészeti Tábor 2018

A Református Egyházi Napok - Dunántúl elnevezésű fesztivált kétévente szervezi meg a Dunántúli Református Egyházkerület. A dunántúli reformátusság seregszemléje idén, immár 8. alkalommal, június 29-július 1. között Kaposvárra várta az érdeklődőket.

Tovább
Református Egyházi Napok - Dunántúl

Csendes csodák a Pannonia Reformata Múzeumban. Köszönjük a kitüntető figyelmet és érdeklődést, amivel a Múzeumok Éjszakáján megtiszteltek bennünket. Örülünk, hogy közel 500 látogatót köszönthettünk új kiállításainkon.

Tovább
Múzeumok éjszakája 2018

Szeretetvendégség és megemlékezés az I. világháborús hőseinkről.

Tovább
Hősök vasárnapi istentisztelet

Fantasztikus, telt házas Rákász Gergely koncert a megújult Ótemplomban Pápán.

Tovább
Rákász Gergely koncert

Május 11-én tartották a Pannonia Reformata Múzeum ünnepi megnyitóját.

Tovább
Pannonia Reformata Múzeum ünnepi megnyitó

A látványtárban a dunántúli református tárgyi örökség látható.

Tovább
Tárgyi örökség

Rendkívül változatosak, gazdagon díszítettek az úrasztali terítők és kendők, melyek reneszánsz stílusjegyeket hordoznak.

Tovább
Úrasztali textilek

Lelkészszentelés

Tovább
Ótemplom 2017. október 28.