P*R Szemezgető – 1. Legyek pecsét örökre szívedre forrasztva


P*R Szemezgető – 1. Legyek pecsét örökre szívedre forrasztva

Kedves gyerekek! P*R Szemezgető néven megújult formában folytatódik online múzeumpedagógiai sorozatunk. A korábbi "Mesél az Ótemplom egere" - sorozatból megismert Géniusz újabb érdekes és izgalmas történeteket mesél nektek.

Új sorozatunkban Géniusznak társa is lesz a mesélésben. Elsőként Zsuzsa nénivel a pecsétekről lesz szó: mi a pecsét, milyen pecsétek találhatók gyűjteményünkben, hogyan szerepel a Bibliában, illetve milyen üzenete van számunkra. A magyar nyelvben a pecsét szót használjuk a pecsétnyomó eszközre és a lenyomatra is. Mi most a pecsétnyomók nyomába eredünk ezen a foglalkozáson. Tudtad, hogy már 5000 éve használnak pecsétnyomókat az emberek? Ezek a kicsi, vésett eszközök már nagyon régóta szolgálnak a hitelesítés, törvényesítés, tulajdonjog-igazolás, vagy éppen a lezárás eszközéül. Múzeumunkban közel 60 db pecsétnyomót és ugyanennyi viaszos pecsétnyomatot őrzünk. Számos pecséttel ellátott oklevél található a levéltárunkban is. A videóból megtudhatjátok, hogy mit ábrázolnak ezek. Számos bibliai történetben olvashatunk a pecsétekről, a lepecsételésről. Néha ezeket jelképesen kell érteni. Például, amikor Isten pecsétgyűrűhöz hasonlítja az ő szolgáját. A videóban ezekre is kitérünk. A filmben utalt játékos feladatot alább találhatjátok.

Ha pedig elkészíted Zsuzsa néni útmutatása alapján a saját pecsétnyomódat, az arról készült képet az info@pannoniareformata.hu címre küldd el. A sorozat következő részében bemutatjuk az általatok küldött képeket.

 

A sok érdekesség után pedig jöhet egy kis játékos feladat: