www.dretgy.hu


www.dretgy.hu

Elindult a Dunántuli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek új honlapja.

A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei három intézmény egysége: a könyvtár, a levéltár és a múzeum munkatársai dolgoznak azért, hogy közvetítsék keresztyén múltunk ma is érvényes üzenetét. A közgyűjtemény feladata a dunántúli  reformátusság írott és tárgyi emlékeinek begyűjtése, őrzése, feldolgozása és bemutatása. A Gyűjtemények igazgatója Köntös László, aki azt hangsúlyozza, hogy ez az intézmény nem egy elefántcsonttorony, melyben tudósok a világtól elszakadva kutatnak és alkotnak, nem egy belterjes egyházi tér, hanem a város kulturális szövetének része, mely tárt kapukkal, az évszázadok tudásával várja a látogatókat. S ebben az intézményben azzal is tisztában vannak, hogy az évszázados tudás csak mai köntösben jut el az olvasóhoz, az érdeklődőhöz, a látogatóhoz. Ennek szellemében újult most meg a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei honlapja.

- Azt szeretnénk, ha a Gyűjtemények mindenkié lenne. Felekezeti hovatartozástól, hitbéli meggyőződéstől függetlenül otthon érezheti magát itt mindenki, akár személyesen, akár virtuálisan. Szeretnénk leküzdeni az ellenérzéseket, a távolságtartó bizalmatlanságot - hangsúlyozta Köntös László. A letisztult, református szellemiség és igényesség mutatkozik meg a 21. század jegyében készült honlapon is. Az intézményegységek megjelenése összehangolt, de mégis sikerül megmutatni a sokszínűséget. - Mindhárom egység az eltérő felhasználói, látogatói igények figyelembevételével állította össze a tartalmakat. A levéltáros kollégák még most töltik fel ezeket, számukra több háttérmunkát igényelt az anyaggyűjtés - mondta az igazgatóhelyettes. A honlap szerkezetét Morzsa László alakította ki, az arculattervezésben Kisantal Tibor volt segítségükre, a gyűjteményi tudósító pedig Horváth Andrea.

Egységesség, új dizájn és imázsépítés: ezek voltak a hívószavak, melyek mentén kialakult ez a honlap - tette hozzá Halászné Kapcsándi Szilvia. Fontos volt az átláthatóság, s az is, hogy az a missziós szolgálat, amit betölt az intézmény, kilépjen a virtuális térbe. Felhasználóbarát, informatív az oldal, könnyen eligazodhat, aki idekattint. A Pannonia Reformata Múzeumra klikkelve találhatók a múzeumpedagógiai foglalkozások, rendezvények beharangozói, tudnivalók a kiállításokról. Az eseményekről születő cikkeket is sokan olvassák, vannak képgalériák, de a kávézó nyitvatartása és kínálata helyet kapott az információk között. A könyvtárosok összeállították a kéziratkatalógust, s nagyon sok digitalizált anyag elérhető itt. "A hónap könyve"-sorozatban egy-egy ritkaságot mutatnak be, megismerhetők a kiállítások, az e-könyvtárban pedig olyan érdekes kuriózumokra bukkanhat az olvasó, mint például a pápai iskolai értesítők gyűjteménye, de a digitalizált helyi lapokba is beleolvasgathat a virtuális látogató. Most, amikor épp azt tanuljuk, hogy lassuljunk le, maradjunk otthon, remek program lehet a dretgy.hu böngészése. S aztán amikor ismét kinyílnak a kapuk, akkor pedig minden intézményegység szeretettel várja Önöket a virtuális tér után a valóságban is.

                                                                                                                                        Horváth Andrea

                                                                                                                                     gyűjteményi tudósító