"Köszönjük Istenünk, hogy tábort adtál nekünk"


Három tábort szervezett júliusban a Pannonia Reformata Múzeum - nagy sikerrel.

A Pannonia Reformata Múzeum idén júliusban három tematikus tábort indított az általános iskolás korosztály számára. Az elsőben a gyerekek Boros Zita művésztanár vezetésével ismerkedhettek meg különféle kreatív technikákkal, aztán következett az egyiptomi tábor Halászné Kapcsándi Szilvia irányításával, végül Pető Tímea Enikő hitoktató várta a gyerekeket a Bibliai honfoglaló elnevezésű táborba. A táborok vezetőit Füstös Gáborné, a múzeum munkatársa segítette, valamint diáksegítőként Böröczky Anna és Kálmán Luca is közreműködtek abban, hogy ezek a tematikus hetek minél nagyobb élményt jelentsenek a résztvevők számára.

Az első héten a kézműves foglalkozások iránt érdeklődő gyerekeket várták, 21 fővel indult a művésztábor. Boros Zita, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma művésztanára a természetes anyagokra építve állította össze a tematikát. A napok minden alkalommal az ismerkedést, összeszokást, csapatépítést segítő játékokkal indultak. Ezeket a kezdő programokat mindig a diákok tartották a résztvevőknek. A délelőtt során aztán vagy a klimatizált foglalkoztatóteremben vagy az árnyas udvaron alkottak a gyerekek. Festettek kavicsot, készítettek ládikát, de megismerkedtek a fonalgrafikával is. A Várkertben terméseket, leveleket, ágakat gyűjtöttek, ezeket aztán szép kompozíciókban használták fel. A kreatív résztvevők baglyot, gyíkot is összeállítottak a természetes anyagokból a pillanatművészet jegyében. Emellett készítettek papírmetszetet, léghajókat lufikból, batikoltak, közös plakátokat festettek. A mini művészképzőt mini tárlat zárta.

A második tábor a Hori titkai elnevezésű egyiptomi tárlat segítségével vezette közelebb a 24  érdeklődő  gyermeket ehhez a misztikus világhoz. A Pannonia Reformata Múzeumban található festett egyiptomi koporsó és múmia nemcsak hazánkban, de világviszonylatban is jelentős műkincs. A tábor résztvevői nem csupán a koporsóra és a múmiára vonatkozó tudnivalókkal gazdagodtak, de a korról, az egyiptomi kultúráról, a hieroglifákról, a szimbólumvilágról is sokat megtudhattak. A gyermekek természetesen megismerkedtek a tárlattal, majd amulettet festettek és egyiptomi sírmellékletet készítettek. Festettek saját múmiát, oszlopfőt, építettek piramist, a papiruszkészítés rejtelmeibe és a  hieroglifák írásába is belekóstolhattak, valamint drót- és rézékszer is került a résztvevők nyakába. Az egyiptomi ábrázolás sajátosságaival is megismerkedtek, síkban kiterített jelenetet is ábrázoltak óriásplakátokon, csoportmunka keretében.  Szó esett többek közt az egyiptomi istenekről, a festéshez használt természetes anyagokról, a piramisokról, a papiruszról, s tudásukról egy változatos bemutató kíséretében számoltak be szüleiknek az utolsó napon, majd a kiállításban önálló családi tárlatvezetést is tartottak.

A Bibliai honfoglaló elnevezésű táborban Pető Tímea várta a gyerekeket. A résztvevők Józsué könyve alapján játékos módon jutottak bibliai, történelmi, földrajzi ismeretekhez, s olyan emberi problémákról beszélgettek, melyek az ő életükben is jelen vannak, s a megoldásokhoz biztatást, segítséget kaptak. Józsué Mózes halála után lett a zsidó nép vezetője. Az ő történelmi feladata volt Kánaánba, az Ígéret földjére vinni népét, ezért a tábor elnevezése. A délelőtti tevékenységek helyszíne a Pannonia Reformata Múzeum foglalkoztatótere volt. A táborozók közösen írtak egy imát, azt mondták el kezdésként: "Köszönjük Istenünk, hogy tábort adtál nekünk. Kérünk téged Atyánk, hogy adj barátokat nekünk, és élményekkel gazdagodva áldásod legyen velünk." Ezt követően a bibliai történetekhez kézműves foglalkozások kapcsolódtak. Délután pedig főként mozgásos, szabadtéri programok várták a résztvevőket: lovas kocsikázás, kirándulás Tapolcafőre, táncház, valamint helytörténeti séta a pápai református emlékek nyomába eredve. A legfontosabb azonban az üzenet: a gyerekek mindennapjaiban is vannak megpróbáltatások, akár az iskolában, akár a barátok, családtagok közt, de ezeken a nehézségeken Isten segítségével túljuthatunk, megoldhatjuk a konfliktusokat, mondta Pető Tímea Enikő hitoktató. A záróalkalmon ezúttal is jelen voltak a szülők, a gyerekek a hét során tanult dalokat énekelték el, majd átadták szüleiknek a  táborban készített meglepetést.

A Pannonia Reformata Múzeum vezetője örömmel és hálával nyilatkozott a számukra is úttörő kezdeményezésről, a mozgalmasan, színesen, tartalmasan töltött háromhetes táboroztatásról. A jelentkezők száma, a gyermekek és a szülők visszajelzései alapján egyértelműen elmondható, hogy egyházi múzeum esetében is fokozódó igény mutatkozik a gyermekek tartalmas időtöltése és minőségi foglalkoztatása iránt.

 

                                                                                                                                                       Horváth Andrea

                                                                                                                                                    gyűjteményi tudósító