Klasszikus zene? Akkor a Musica Pannonica Reformata


Klasszikus zene? Akkor a Musica Pannonica Reformata

Négy alkalomból álló komolyzenei hangversenysorozatot indított útjára a Pannonia Reformata Múzeum, a Musica Pannonica Reformata-t.

 

A zenei alkalmaknak a református Ótempom ad otthont, mely kivételes akusztikájával és megindító, nyugalomra hívó atmoszférájával egyedülálló helyszíne a zenei rendezvényeknek. A sorozat első koncertjének fellépői Bálint János fuvolaművész  és Németh-Vékes Erzsébet zomgoraművész voltak. A művészeket és a közönséget Halászné Kapcsándi Szilvia, a múzeum vezetője köszöntötte: - Szívből kívánom, hogy ahogy már mi már oly sokszor megtapasztaltuk, Önök is éljék át a Pannonia Reformata csodáját, amit ma este a művészi muzsika, az évszázados falak varázsa és Isten közelsége tesz teljessé - mondta, majd megköszönte Pápa Város Önkormányzata támogatását, s reményét fejezte ki, hogy a koncert egy hosszú éveken át életképes komolyzenei hangversenysrozat nyitánya lehet.

Bálint János a Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémián diplomázott 1984-ben. Több nemzetközi versenyen is díjazott volt, például 1984-ben Anconában első helyezett lett és elnyerte a város különdíját is. Tanított Olaszországban több helyütt, jelenleg a német Detmoldi Zeneművészeti Főiskola és az olasz Accademia Musicale di Imola professzora, valamint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szólófuvolása. Szólistaként fellépett több európai fesztiválon, de járt az USA-ban, Japánban, Tajvanon, Koreában és Izraelben. Koncertezett neves európai kamara- és filharmonikus zenekarokkal. Rendszeresen tart mesterkurzusokat Ausztriában, Finnországban, Angliában, Olaszországban. Naptára rendkívül zsúfolt, de nagyon örült a pápai meghívásnak, s megtiszteltetésnek vette, hogy az ő műsora nyitja a sorozatot.

Bálint János járt már egy alkalommal városunkban, akkor a Pápai Bartók Béla AMI-ban tartott szakmai napot, melyet egy koncerttel zárt. A repertoárban szerepeltek szólódarabok is, illetve néhány művet Németh-Vékes Erzsébet kísért. Akkor dolgoztak először együtt és mindössze egy rövid közös próba után is nagyszerűen sikerült a fellépés. Ezért is mondott örömmel igent a pápai meghívásra, hisz sok próbára nem volt lehetőség, de a két művész ezúttal is remekül tudott együtt zenélni. Bálint János elragadtatással szólt az Ótemplom akusztikájáról, hangulatáról, mint mondta, őt is megérintette ez az egyedülálló légkör, ami itt fogadta. Olaszországba már szinte hazajár, s ez az ízléses, különleges életérzést sugalló épületegyüttes Itáliára emlékeztette.

Az utóbbi időszakban 4-5 naponta koncertezett Bálint János, nemrégiben fellépett  Pécsen és Budapesten, de közben járt Krakkóban is, s hamarosan indul Tajvanra, ahonnan Rómába megy majd. A fuvolaművész elmondta, hogy az évtizedeken át befektetett munkának most érik be a gyümölcse, a szakmai és a személyes kapcsolatok sok lehetőséget kínálnak a fuvolaművész számára. A pápai koncertre úgy válogatta össze a darabokat, hogy lehetőség szerint ritkán játszott műveket hallhasson a közönség. A program felépítése is rendhagyó volt, hisz ezúttal a könnyedebb zenedarabok kerültek a koncert első részébe, Francais Poulenc, Claude Bolling és Astor Piazzola egy-egy műve, a hangverseny második felében pedig Doppler Ferenc, Jules Massanet műveit hallhatták a zenebarátok, s a koncert zárása Liszt Ferenc II. Magyar rapszódiájának átirata volt.

A Musica Pannonica Reformata hangversenysorozat következő alkalma május 25-én lesz, akkor Varga Gábor klarinétművész, Mérei Tamás csellóművész és Németh-Vékes Erzsébet zongoraművész koncertjére várják az érdeklődőket.           

Képgaléria                

                                                                                                                                              Horváth Andrea

                                                                                                                                              gyűjteményi tudósító