Elődeink zenéje az Ótemplomban


Elődeink zenéje az Ótemplomban

A kolozsvári Flauto Dolce Együttes adott koncertet a Pannonia Reformata Múzeum udvarán álló Ótemplomban. A hangverseny a Kárpát-medencei Protestáns Teológus Találkozó programsorozatának zenei alkalmaként várta az érdeklődőket.

Idén a Pápai Református Teológiai Akadémia szervezte meg a Kárpát-medencei Protestáns Teológus Találkozót. A rendezvényen a Károli Gáspár Református Egyetem, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia, a révkomáromi Selye János Egyetem, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet és a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és természetesen a pápai akadémia fiataljai képviseltették magukat. Több mint száz hallgató vett részt a programokon, a rendezvény idei témája az ősegyház és a mai egyház kapcsolata volt. Az előadások és fórumbeszélgetések mellett színes programok sorozatán vehettek részt a teológusok, volt ismerkedő est, sportvetélkedők, városnézés, múzeumlátogatás, de kötetlen beszélgetésre, kapcsolatteremtésre is jutott idő. 

A három napos rendezvény második estéjén kivételes zenei élmény részesei lehettek a fiatalok és a pápai érdeklődők, hisz ez a program nyitott volt mindenki számára. Az Ótemplomban a kolozsvári Flauto Dolce adott koncertet. A kvartett 2000-ben alakult meg Majó Zoltán kezdeményezésére, aki az együttes művészeti vezetője. Majó Zoltán és felesége, Szabó Mária is a furulyákat szólaltatja meg, Miklós Noémi csembalón játszik, Mihaela Maxim szopránénekes hangja pedig tökéletesen illik a formáció hangzásvilágába. 

Majó Zoltán elmondta, hogy az együttes a régi zene ápolását, népszerűsítését tartja küldetésének. Arra törekednek, hogy megmutassák az egymás mellett élő népek muzsikájának sokszínűségét. A korabeli hangszereken a XVII-XVIII. század dallamait szólaltatják meg. "A flauto dolce" szó szerint édes fuvola, németül „blockflöte”, vagyis furulya. Innen a név, melyhez hűen autentikus hangszerek pontos másain csendülnek fel a korai, illetve késő barokk dallamok. A koncertre a magyar, a román, az oláh, az örmény és a haszid zenei kultúrkincs anyagából válogatott a zenekar. A Saltus Carpaticus című est nagy siker volt, a vastapsot követően ráadást is adott a zenekar.

A Kárpát-medencei Protestáns Teológus Találkozó zárásaként az  az Ótemplomban úrvacsorás istentiszteleten vettek részt a fiatalok, ami azért is különleges és lélekemelő esemény volt, mert hosszú idő óta, illetve az élő templom-múzeum megnyitása óta ez volt az első úrvacsorával egybekötött istentisztelet az ősi hajlékban. Az alkalmon Köntös László főjegyző, gyűjteményi igazgató hirdetett igét.

                                                                                                                                                              Horváth Andrea

                                                                                                                                                          gyűjteményi tudósító

Képgaléria