A Pannonia Reformata Múzeum sikerrel mutatkozott be Debrecenben és Budapesten is


A Pannonia Reformata Múzeum sikerrel mutatkozott be Debrecenben és Budapesten is

Május 18-19-én a Pannonia Reformata Múzeum munkatársai Debrecenben és Budapesten is ott voltak, hogy a Dunántúl jelentős református intézményét megismertessék a Magyar Református Egység Napjának és a Múzeumok Majálisának résztvevőivel.

Ünnep volt Debrecenben, hiszen tíz éve annak, hogy 2009. május 22-én újraegyesült a Magyar Református Egyház a Kárpát-medencében. Hatvanöt egyházmegyéből tízezer vendég érkezett, hogy közösen adjanak hálát, hogy a határok által elválasztott magyar reformátusság összetartozás-tudata megmaradt és együtt imádkoztak azért, hogy az egység minél több területen megvalósuljon. 

A tizennégy helyszínen zajló eseményeknek ezer fellépője volt. Az egyik helyszínen, a  Kollégium zsibongójában pódiumbeszélgetéseket tartottak, melynek vendégei közt ott volt Köntös László gyűjteményi igazgató, főjegyző, a Zsinat Kommunikációs Bizottságának elnöke. Média és hit - ez volt a téma, ennek kapcsán beszélgetett Köntös Lászlóval, Fekete Zsuzsával, a MRE Zsinati Sajtó Irodájának kommunikációs vezetőjével és Ambrus Attilával, a Brassói Lapok főszerkesztőjével Márk László Gyula erdélyi lelkész, újságíró. Szó esett például arról, hogy a világi sajtó ingerküszöbét vajon miért nem érik el az egyházi témák. Erre Fekete Zsuzsa azt mondta, hogy a jó ügy mellé mindenki odaáll, másrészt közérthető módon kell tálalni a mondanivalót, hogy érdekes és érthető legyen mindenki számára. Az a kérdés is megosztotta a beszélgetőtársakat, hogy vajon a keresztyén újságírónak meg kell-e mutatnia hitét. Köntös László hangsúlyozta, hogy igenis legyen hitvalló a keresztyén újságíró, képviselje az általa vallott értékeket, mutasson példát.

A rendezvényen több mint ötven egyházi szervezet mutatkozott be kiállítóként, köztük a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeit képviselő Pannonia Reformata Múzeum. A standon az arrajárók megismerhették a múzeumi ajándékbolt kínálatát, sokan vásároltak bögrét, nyakláncokat, hűtőmágnest, de érdeklődtek Huszár Dávid által Pápán 1577-ben nyomtatott könyv, a Heidelbergi Káté hasonmás kiadása iránt is. A legnépszerűbbek azonban a prospektusok voltak: a szép fotók láttán sokan ígérték, hogy ellátogatnak Pápára. A Magyar Református Egység Napján szinte tapintható volt az öröm és a hála, minden megnyilatkozásban, minden beszélgetésben és kézfogásban ott volt az összetartó krisztusi szeretet.

Mindeközben Budapesten a 24. Múzeumok Majálisán több mint száz múzeum és kiállítóhely vette birtokba a Múzeumkertet és a Magyar Nemzeti Múzeum épületét. A majális színes programokkal, koncertekkel, kézművesvásárral, fesztiválhangulattal várta a családokat, érdeklődőket. A Pannonia Reformata Múzeum most először vett ezen részt, standjánál a Tudássétány résztvevői kirakóval, kifestővel, képfelismerővel gyűjthettek pontokat. Országos új kezdeményezés „Közös időnk – 1989” elnevezésű projekt keretében nyílt meg a „Műtárgysétány” kiállítás is, melyen múzeumunk két tárggyal képviseltette magát. Erre a rendezők olyan tárgyakat vártak, amelyek 1989-hez, a rendszerváltás évéhez kapcsolódtak. A népszerű múzeumi rendezvényre ellátogatók örömmel fedezték fel, hogy a Pannonia Reformata Múzeum új színfoltként jelent meg a múzeumok széles palettáján.

                                                                                                                                                            Horváth Andrea

                                                                                                                                                        gyűjteményi tudósító