Ismét egy különleges éjszaka

A Pannonia Reformata Múzeum a Múzeumok Éjszakáján is a megszokott kedvességgel és szeretettel, de különleges programokkal fogadta a látogatókat. Zene, kiállítás, csillagtúra, kézműves foglalkozás – hagyományos elemek, de „újragombolva”.

Már a kezdéstől, 18 órától folyamatosan érkeztek a vendégek, de igazán sötétedés után volt nagy a forgalom. A Pannonia Reformata Múzeumban késő este sokan üldögéltek a hangulatos udvaron, a kávézó teraszán. Illés Csaba koncertje tavaly nagy siker volt, így idén is meghívták a művésztanárt, aki ezúttal sem okozott csalódást közönségének. Hangulatos. lágy dallamok, ismert slágerek csendültek fel.

Az Ótemplom mögötti füves területen, az eperfa alatt csillagtúra várta a látogatókat. A túra vezérfonala a béke volt, ehhez kapcsolódtak az állomások, elgondolkodtató és játékos feladatokkal. Az ötletgazda Füstös Gáborné volt, aki elmondta, hogy nagyon sokan részt vettek a túrában, mely inkább lelki, érzelmi utazás volt. A túra útvonalát fényfüzér jelölte, mely egy nyolcágú csillagot formázott, utalva a betlehemi csillagra és a reformátusok Kálvin-csillagára. A csillag egy-egy csúcsa egy-egy állomást jelölt. Volt, ahol arról kellett gondolkodni, kinek mit jelent a béke ( a legtöbb jelölés a háborúmentes állapothoz került), de volt, ahol kirakó várta a „túrázót”, volt ahol olvasnivaló vagy épp játék, fejtörő.

A kézműves foglalkozáson az egyházművészeti medálok mellett ezúttal egy galambos kopogtatót is lehetett készíteni. A gyerekek közül sokan leültek az asztalhoz, lelkesen díszítették a szép, ajándéknak szánt tárgyakat. Emellett természetesen a kiállításokat is sokan felkeresték, hisz ezen az estén kedvezményes volt a belépő, az udvari programokat pedig ingyenesen kínálta az intézmény.

A Múzeumok Éjszakájának mindig különleges hangulata van, hisz a megszokottól eltérő a program és az időpont is, és a látogatók vágynak az új élményre. Ráadásul ha még hazavisznek magukkal egy kis pluszt, ezúttal a béke, a békesség üzenetét, gondolatát, akkor a különleges éjszaka elérte célját.

A rendezvény képekben:https://www.pannoniareformata.hu/hirek/archiv-kepgaleriak/orszagos-rendezvenyek/Ismet-egy-kulonleges-ejszaka---kepekben-159

Horváth Andrea

gyűjteményi tudósító