Műsorváltozás a bérletben


Műsorváltozás a bérletben

A négy alkalomból álló Musica Pannonica Reformata komolyzenei bérlet második koncertje május 25-én lesz. Mérei Tamás betegsége miatt nem tud zenélni ezen az alkalmon, de nagy örömünkre Karasszon Eszter csellóművész vállalta a fellépést.

A Pannonia Reformata Múzeum négy alkalomból álló zenei hangversenysorozatának első koncertje márciusban volt, akkor Bálint János fuvolaművész varázsolta el a közönséget, zongorán kísért Németh-Vékes Erzsébet.

A második koncert május 25-én lesz. A hangversenyen a kiadott műsortól eltérően - Mérei Tamás betegsége miatt - Karasszon Eszter csellóművész lép fel. De zenél az alkalmon Varga Gábor klarinétművész, zongorán kísér Németh-Vékes Erzsébet zongoraművész. Az este ismét kivételes zenei események ígérkezik.

Karasszon Eszter öt évesen, óvodásként kapta meg az első csellóját, s mindössze nyolc évesen – a mezőny legfiatalabbjaként – elindult az első országos versenyén, ahol sikerrel szerepelt. 2016-ban kitüntetéssel diplomázott a Zeneakadémián, ahol mestere Onczay Csaba volt. A diploma megszerzése óta is több szálon kapcsolódik a Zeneakadémiához, egyrészt a doktori iskolát végzi, másrészt bekerült az egyetem Karrierirodájának menedzseltjei közé. Játszik szólóban, kamarafelállásban, zenekarban, fellépett Európa számos országában, valamint Kínában, Izraelben és az Egyesült Államokban.

Varga Gábor klarinétművészi diplomáját 1998-ban kitüntetéssel szerezte Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, majd a párizsi Conservatoire-ban végzett postgraduális tanulmányokat 2002-ig. Volt a Győri Filharmonikus Zenekar, a Concert Budapest, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Szingapúri Szimfonikus Zenekar szólóklarinétosa is. Rendszeresen tart mesterkurzusokat Európában, a Távol-Keleten és az Egyesült Államokban. 2014 óta a Győri Egyetem Varga Tibor Zenei intézetének klarinét professzora.

A műsorban Schumann, Chopin és Brahms művei csendülnek fel. Jegyek még válthatók a Pannonia Reformata Múzeumban.

                                                                                                                                                     Horváth Andrea

                                                                                                                                                    gyűjteményi tudósító