Harc a páston, harc az életben


Harc a páston, harc az életben

Kunfalvy Péter volt a Pannonia Reformata Múzeumban tartott beszélgetés vendége

Kunfalvy Péterrel beszélgetett Szakács Gergely lelkipásztor a Pannonia Reformata Múzeumban. Az edzői életműdíjas vívóedző és világszinten elismert bíró színes anekdotákkal, érdekes történetekkel ismertette meg a sportágat, jelentős sportolóit. A jó hangulatú beszélgetésben a sporté volt a főszerep, de azért jutott idő az emberi értékekre, a gerincet próbáló helyzetekre, a páston és az életben megvívott harcokra is.

Kunfalvy Péter elmondta, hogy részt vett azon a beszélgetésen, amikor Pápán a Pannonia Reformata Múzeumban járt Balczó András, s az a találkozó adta a mostani est ötletét. Balczó Andrással egyébként jól ismerik egymást, a hőskorban még együtt villamosoztak az edzésekre, s mindig figyelemmel kísérte pályafutását.  Kunfalvy Péter eleinte színésznek készült, fel is vették a Színművészetire, aztán inkább váltott, s a TF-en végezte el a vívómesterképző szakot. Eleinte vívott és edzősködött is, aztán később bíráskodni is sokszor hívták.

A vívásban a magyarok állócsillagként tündököltek, s ez néha az utánpótlás rovására ment, mondta az edző, hisz nehéz túlnőni az elődök árnyékán. Mesélt a szöuli olimpiáról, melyen járt, de a világbajnokságok kulisszatitkairól is. Az olaszok mindig nagy ellenfelei voltak a magyaroknak, s amikor bíróként egyszer tévedett, az olasz edző roppant teátrálisan viselkedett, de kiderült, hogy mindez csak a kameráknak szólt, utána jóbarátént beszélgettek.

Kunfalvy Péter miután Pápára költözött, 2002-ben jelentkezett a Refi igazgatójánál, Kálmán Attilánál, aki támogatta, hogy induljon el a vívásoktatás a gimnáziumban. Néhány évig működött a csoport, a sikerek is érkeztek, aztán lassan elfogytak a tanítványok. Kunfalvy Péter saját bevallása szerint még most is nyitott lenne a sportág újraélesztésére városunkban, hisz valóban ez az élete.

Szerinte a víváskor elengedhetetlen a különleges koncentráció, a gyors döntés, az edzőbe vetett bizalom és az engedelmesség, valamint az egészséges önbizalom. A vívás az egyik legtisztább sport, mondta az edző, melyben nem csupán a technika számít, hanem az is, hogy a sportoló mennyire tud koncentrálni, mennyire tud gyorsan jó döntéseket hozni, alkalmazkodni. A sport azért is fontos, mert egyfajta keretet ad a gyerekeknek, akiknek igenis szükségük van a határokra, s így aztán később nem csupán a páston, de az életben is jobban tudnak küzdeni.

Képgaléria

                                                                                                                                                    Horváth Andrea

                                                                                                                                                 gyűjteményi tudósító