Bach, Vivaldi és Rákász Gergely lesz a vendég


Bach, Vivaldi és Rákász Gergely lesz a vendég

Rákász Gergely ad koncertet az Ótemplomban május 11-én. A repertoárban Bach és Vivaldi művei szerepelnek.

Pápára már több mint 20 éve jár Rákász Gergely, először a Nagytemplomban koncertezett, aztán az evangélikus templom, később a református templom volt a helyszín. Tavaly lépett fel először a református Ótemplomban, s elragadtatással szólt a hely akusztikájáról, hangulatáról és méretéről, hisz a nézők szinte karnyújtásnyira ülnek és együtt lélegzik a művész és a közönség. A Lords of the Organ-sorozattal Rákász Gergely a hangszer legnagyobb zeneszerzőit és örökérvényű műveit mutatja be. Bach természetesen minden évben ott van az orgona lordjai közt, tavaly csatlakozott hozzá Vivaldi, Gershwin, Bizet, Debussy - ők mindannyian jelen voltak a koncerten halhatatlan műveiken keresztül. Idén Bach és Vivaldi muzsikája csendül fel az orgonakoncerten május 11-én.

- Ezúttal 10 évet ölelünk fel a zenetörténetből, de ez a tíz év fontos időszak volt Bach életében - mondta a koncert kapcsán Rákász Gergely. - Az 1700-as évek elején a weimariak kaptak egy lendületes, zseniális karnagyot, ő volt Johann Sebastian Bach. Csakhogy a weimariak Vivaldit szerették volna, aki Európa-szerte ismert volt. Ekkor Bach elkezdett Vivaldi zenéjével foglalkozni, meg akarta ismerni, hogy mitől olyan jó és népszerű a muzsikája. S mivel sokat foglalkozott vele, az olasz zeneszerző hatással volt az ő zeneműveire is. A koncerten ezt mutatom be. Játszom Bach-művet abból a korból, amikor még nem ismerte az olasz zeneszerző munkásságát, valamint Vivalditól a Tél című tételt, s aztán Vivaldi A-moll concertóját, melyet Bach dolgozott át orgonára. A repertoárban szerepel Bach Olasz koncertje is. Johann Sebastian Bachra kétségtelenül a legmaradandóbb és legjellegzetesebb hatást Vivaldi gyakorolta, s ez a koncert azt erősíti, hogy nem mindegy milyen példaképet választunk, hisz őhozzá szeretnénk és fogunk hasonlítani - tette hozzá a művész.

Rákász Gergely koncertje május 11-én lesz a református Ótemplomban, jegyek már válthatók a Pannonia Reformata Múzeumban.

                                                                                                                                                  Horváth Andrea

                                                                                                                                                gyűjteményi tudósító